Ramaderia CAL QUIM, Raça Asinina Catalana

Síguenos en  

Ase Català

ORIGEN: Les races asinines actuals sembla que procedeixen de dos tipus silvestres del nord-est africà (Ase de Nubia i Ase de Somalia). Altres autors parlen d’un origen mediterrani per a les races asinines de capa fosca i gran alçada. Sigui com sigui, l’Ase Català és una de les races asinines més antigues i importants del mon, havent participat en la creació i millora de moltes altres.

A Catalunya, l’àrea de cria tradicional de la raça han estat les comarques pirinenques i pre-pirinenques, així com les Planes de Vic, Lleida i Urgell. A l’Aragó, ha tingut una presència històrica a tot el Pirineu i Somontanos d’Osca i Barbastro.

CARACTERÍSTIQUES: Són animals robusts, longilinis i de gran talla (mitja de 1,40 m. d’alçada), de pell fina i pèl llis i curt, típica capa negra o castanya fosca amb degradacions clares entorn al ulls, musell i base de les orelles, així com el ventre i cara interna de les extremitats. De caràcter noble, desperts i molt vius i temperamentals.

UTILITAT: Va ser molt apreciat per al treball agrícola, el transport i la producció mulatera. La mecanització del camp va situar a la raça al llindar de l’extinció, d’on va sortint gràcies a nous usos de tipus recreatiu i turística. També és considerable, i en augment, el nombre d’animals en mans de criadors aficionats.

SITUACIÓ: Raça en perill d’extinció segons el Catàleg Oficial de Races de Bestiar d’Espanya. AFRAC (Associació per al Foment de la Raça Asinina Catalana), amb seu a Banyoles (Girona), s’encarrega del control i promoció de la raça i de la gestió del seu Llibre Genealògic, que compta amb 404 animals vius inscrits (131 mascles i 273 femelles) i 84 propietaris (2006).

ENLLAÇOS D'INTERÈS: www.rac.uab.es/rac.htm

Ampliar foto
Che
Ampliar foto
Miquelet
Ampliar foto
Sansón III

© Ramaderia CAL QUIM - www.calquim.es - Tel.: 690 697 090 / 636 396 449 - Orós Bajo (Huesca)