Ramaderia CAL QUIM, Raça Asinina Catalana

Síguenos en  

Can de Chira

ORIGEN: Des de finals del segle XIX s’imposa l’ús de gossos pastors per al maneig dels ramats del Pirineu. Alguns d’aquests gossos pastors es corresponien amb el tipus avui denominat Can de Chira, com ho confirmen fotografies de primers del segle XX. Can de Chira, en fabla aragonesa, significa literalment gos per a girar o tornar el ramat.

CARACTERÍSTIQUES: Són animals de format mig, pes entre 16 i 20 kg, capa negra amb degradacions clares en àrees distals (cara, extremitats, ventre i pit), pèl de longitud mitja, cara esmolada i orelles petites i triangulars. Presenten doble espoló i paladar negre. És característica, i freqüent, la presencia d’animals de cua curta, amb la cua atrofiada o semiatrofiada de naixement.

UTILITAT: Tenen bon caràcter, són fidels i submisos amb el seu propietari, bons treballadors, obedients, disciplinats i demostren gran interès per el ramat des de les poques setmanes de vida. Avui dia són apreciats tant per al treball amb ramats de bestiar boví com d’oví. Els ramaders del Pirineu d’Osca el reconeixen i recorden com un tipus de gos pastor corrent fa unes dècades, però molt escàs a l’actualitat.

SITUACIÓ: Aquesta agrupació travessa una situació crítica, degut a l’elevada edat dels exemplars de major qualitat i a la seva dispersió, el que dificulta les cobricions en puresa. Per això, hem disposat un petit nucli de la raça en el centre Torre de Justo d’Osca, des del que es pretén distribuir exemplars de qualitat entre ramaders i aficionats interessats en la seva conservació i difusió.

ENLLAÇOS D'INTERÈS: www.torredejusto.com

Ampliar foto
Ampliar foto
Ampliar foto

© Ramaderia CAL QUIM - www.calquim.es - Tel.: 690 697 090 / 636 396 449 - Orós Bajo (Huesca)