Ramaderia CAL QUIM, Raça Asinina Catalana

Síguenos en  

Gall d'Indi d'Osca

ORIGEN: En l’Altaragó, va existir la tradició de criar galls d’indi en règim extensiu, en “ramats” que, generalment, vigilaven els nens per prats i erms. Aquesta modalitat de cria, que es va mantenir fins fa uns 50 anys, va anar desapareixent, tot quedant arraconada també la població local de galls d’indi. En el 2001 es van localitzar els últims nuclis d’aquestes aus, en vàries comarques d’Osca.

CARACTERÍSTIQUES: Es tracta d’un gall d’indi de tipus antic, que ha sorprès per el seu bon nivell de posta i les seves aptituds maternals, tant a l’hora d’incubar com a l’hora de tenir cura de la pollada. El plomatge s’assembla molt al del seu antecessor silvestre americà, especialment el del pollets, de tipus críptic. La població actual és molt homogènia i presenta dues varietats de color: coure i platejada.

SITUACIÓ: És difícil quantificar els seus efectius, tot i que no superen els 250 reproductors. El gruix de la població està en mans de criadors de les comarques de la Hoya d’Osca, Monegros i Sobrarbe. També hi ha criadors a Saragossa i a Catalunya i es detecta certa demanda d’exemplars per a ser criats, el que dóna esperances en vers a la seva conservació i recuperació.

Ampliar foto
Ampliar foto
Ampliar foto
Ampliar foto
Ampliar foto
Ampliar foto

© Ramaderia CAL QUIM - www.calquim.es - Tel.: 690 697 090 / 636 396 449 - Orós Bajo (Huesca)