Ramaderia CAL QUIM, Raça Asinina Catalana

Síguenos en  

Ovella Churra Tensina

ORIGEN: Aquesta ovella és originaria del Pirineu Central d’Osca i pren el nom del Valle de Tena. Es distribueix principalment per la Jacetania, Alto Gállego i Sobrarbe.

CARACTERÍSTIQUES: Proporcions allargades, llana llarga i basta i pigmentació centrífuga en negre o marró. Són animals sobris i resistents, adaptats al clima fred i humit de l’alta muntanya.

MANEIG I PRODUCCIONS: Tradicionalment era una raça transhumant i produïa un corder acabat a les pastures. Ara, la seva explotació també és molt extensiva però la seva producció s’orienta cap a un corder lleuger, tipus “ternasco” o “lechal”, de gran qualitat.

SITUACIÓ: La seva història ha anat  unida a la transhumància i el seu cens va disminuir dràsticament amb la moderna intensificació ramadera, fins a perillar la seva conservació. Està considerada oficialment en perill d’extinció, amb un cens d’uns 7.000 caps, la major part inscrits al Llibre Genealògic. Des del 1995 existeix una Associació de Criadors –ATURA- que treballa en la seva conservació i promoció i que gestiona el Llibre Genealògic.

Ampliar foto
Ampliar foto
Ampliar foto
Ampliar foto
Ampliar foto
Ampliar foto

© Ramaderia CAL QUIM - www.calquim.es - Tel.: 690 697 090 / 636 396 449 - Orós Bajo (Huesca)